Cabină de duș sau cadă? Ce alegem?

4dcc2d00417508f52e16096949d772e6

Atunci când vine momentul alegerii cabinei de duș sau a unei căzi, poate cel mai important lucru de luat în considerare după preferințele fiecăruia, bineînțeles, este spațiul disponibil. Într-o baie mai mică, ideal ar fi instalarea unei căzi mai mici sau a unei cabine de duș deoarece ocupă mai puțin spațiu, fiind orientate pe înălțime. Ideea instalaii unei căzi pornește de la dorința de relaxare, așadar instalarea unei căzi de dimensiuni mici poate fi atât incomodă, cât și inestetica. Cabina de duș este o variantă tot mai populară, iar având în vedere câte modele ne pun la dispoziție producătorii în ziua de astăzi, acest lucru nici nu este de mirare. Decizia alegerii între acestea două este strâns legată de stilul de viață al fiecărei persoane în parte. Dar care sunt plusurile și minusurile instalării atât a cabinelor de dus, cât și a căzilor?

Motive pentru alegerea cabinei de duș

Cabina de duș este un obiect conceput persoanelor cu un stil de viață alert. Un avantaj pe care îl au cabinele de duș este consumul redus de apă, deci este mai ecologică, iar facturile la utilități vor fi mai mici. Cantitatea folosită pentru un duș de 10 minute, este cu mult mai mică comparând pentru îmbăierea într-o cadă plină cu apă. Desigur, consumul de apă poate varia de la o cabină de duș la alta și în funcție de functionalitatile fiecăruia, însă cantitatea tot nu o vă depăși pe cea a unei căzi. Un alt plus ar fi ușurință întreținerii cabinei. Cădița se curăță cu detergenți pentru emailuri, fibră de sticlă și plastic, iar pereții, cu detergent pentru geamuri și sticlă. Un minus mai mare al folosirii cabinelor de duș în detrimentul căzii sunt riscurile mai mari: etanșeizarea insuficientă sau greșită, posibile accidente în urma spargerii pereților de sticlă ai cabinei, apariția unor scurgeri neplăcute și, evident inconfortul produs de lipsa unei cazi în care să te poți relaxa. În alegerea cabinelor de duș trebuie să luam în considerare câteva aspecte:

•             Cu cădiță, fară cădiță. Vei găsi pe piață o multitudine de modele de cabine de dus cu cădiță. Poți opta pentru o cabină de duș cu cădiță foarte puțin înaltă, cabine de duș cu cădiță semi-înaltă, cabine de duș cu cădiță înaltă sau cabine de duș cu cădiță înaltă și suport pentru șezut. Varianta cabinelor de duș fară cădiță este tot mai des întâlnită mai ales în domeniul hotelier. Ele sunt instalate direct pe pardoseală și au nevoie ca pardoseala să fie ușor înclinată spre sifon pentru o scurgere bună a apei.

•             Materialele folosite. Sticla folosită la fabricarea panourilor trebuie să fie de buna calitate și să fie securizată. Grosimea geamului de sticlă poate începe de la 3mm și poate ajunge până la 8mm. Indiferent că alegi sticla clară, semiopacă sau serigrafiata, asigură-te că este securizată.

•             Formă și dimensiune. Acestea se vor alege din nou în funcție de spațiu și de preferințele personale. În ceea ce privește forma se găsesc pe piață cabine de duș dreptunghiulare, rotunde, pătrate sau în funcție de spatiu, asimetrica, pentru a optimiza cât mai bine spațiul din baie.

•             Accesorii și dotări. În cazul în care dispui de un buget mai mare și iți place confortul, poți achiziționa o cabină de duș cu diverse funcții menite să-ți sporească starea de relaxare. Cabina de duș cu hidromasaj vertical, cădiță de duș cu hidromasaj, panou de comandă, radio, telefon, lumini, etajere pentru suport, dușuri mobile și fixe, etc sunt câteva din dotările suplimentare pe care o cabină de duș le poate avea.

Motive pentru care să alegi cada

Punctul forte al căzii este cu siguranță confortul. Tendințele arata că la ora actuală, baia este privită ca un sanctuar, ca o oază de liniște, un loc important pentru relaxare. De aceea, majoritatea oamenilor tind să aleagă cada. Montajul este mai ușor (în cazul în care nu are funcții suplimentare, precum cea de vibromasaj) comparativ cu cel al unei cabine de duș, având în vedere că este vorba despre o singură piesă. Însă alegerea unei cazi nu este nici ea atât de ușoară. Ele sunt disponibile în diferite forme, materiale (fontă, ceramică, acril, sticlă, alamă etc) și mărimi (pentru una sau doua persoane) dintre cele mai diverse. Căzile din ceramică, alamă sau fontă pot avea o durată mai mare de viață, deoarece ele pot fi recondiționate, rezistând mult mai bine în timp decât cabinele de duș, care au o durată de viață medie mai mică.

Desigur, ca și în cazul cabinelor de dus, și căzile pot veni cu adaos de funcționalități: cadă cu hidromasaj, cu condiția ca sistemul să fie unul de calitate și pentru care să primești un certificat de garanție. Exista producători care oferă și sisteme de hidromasaj omologate și vă puteți astfel alege cada, sistemul și eventualele extra-opțiuni din același loc. Astfel de extra-opțiuni pot fi: cromoterapia, ozonoterapia, sistem de dezinfectare sau aromaterapia.

În ceea ce privesc dezavantajele, marele minus este legat de spatiu. O cadă va ocupa întotdeauna mai mult spațiu decât o cabină de duș, așa că asigură-te că ai spațiul necesar înainte instalării. Un alt minus ar fi consumul mare de apă, și întreținerea. O baie în cadă necesită o cantitate mult mai mare de apă. Cada este mai greu de curățat decât o cabină (în special dacă este emailată), din cauza suprafeței sale mai mari, predispusa la murdărire și zgâriere.

Dacă dimensiunile băii vă permit, o idee interesantă este să instalaţi atât o cadă, cât şi o cabină de duş. Astfel,  vă veţi bucura de facilităţile ambelor variante, cum e in imaginea de mai jos. Pentru a le racorda uşor la aceeaşi scurgere, montaţi cele două instalaţii pe un singur perete.

În funcție de stilul de viață și de așteptările pe care le aveți de la acest loc intim,  puteți alege una din aceste două variante pentru a obține un rezultat cât mai apropiat de ceea ce vă doriți.

Concluzie

Avantajele unei cabine de duș:

•             economisere de spațiu

•             consum mai mic de apa

•             ușor de întreținut și curățat

Dezavantajele unei cabine de duș:

•             etanșeizarea insuficientă sau greșită

•             risc mai mare de accidente, precum spargerea pereților din sticlă sau scurgeri de apă

•             lipsa confortului unei cazi

Avantajele unei cazi:

•             siguranță și confortul

•             designul

•             materialul rezistent: fontă, ceramică, acril

Dezavantajele unei cazi:

•             Ocupă mai mult spațiu decât o cabină de duș

•             Facilitează scurgerile de apă de la duș/baie

•             Consumul de apă este mai ridicat

•             Este mai greu de curățat decât o cabină de duș

Înainte să decizi, trebuie să iei în considerare că alegerea unei cazi este o soluție practică, deoarece iți oferă posbilitatea de a face un duș rapid, dar și pe cea a unei băi lungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu